המסע להחלמה / שירן אדם

כל המאמרים פרוייקט שאלות ותשובות
מאת tamarfriedlander1

התשובה נכתבה על ידי הפסיכולוגית שירן אדם
כחלק מפרוייקט שאלות ותשובות
בשיתוף פעולה עם דף הפייסבוק של ‘פסיכולוגיה קלינית מדוברת’.
תוכלו לשלוח שאלה בטופס האנונימי שלנו, ולקבל תשובה מפורטת מפסיכולוג/ית.

שאלה:

סטודנטית בת 25, עם חוסר ביטחון, קושי בקבלת החלטות ואחרים, בשנה האחרונה גם התקפי חרדה. יודעת ומרגישה שחייבת טיפול ומישהו לפרוק מולו. הייתי בשנים האחרונות בטיפולים ארוכים יותר ופחות אצל מספר מטפלים שונים, שחלקם הרגשתי שלא הועילו ולא קידמו הרבה ומחלקם ממש נכוויתי, נפגעתי, ואף יצאתי מחזקת פחדים, חומות ומחסומים. מרגישה שאיבדתי אמון בפסיכולוגיה או שאולי משהו בגישה שלי שגוי, ואני חוששת ודוחה את הקץ לחפש מטפל/ת שאצליח להתחבר אליו/ה אבל בזמן שעובר מוצפת יותר ויותר.

תשובה:

אנונימית יקרה. תודה על השיתוף, נשמעת חוויה לא קלה ומתסכלת מאוד.

(אכתוב בלשון נקבה לשם הנוחות, אך הכוונה לשני המינים) ראשית, חשוב לי להציע לך לנסות, עד כמה שניתן, לסמוך על האינטואיציות שלך. אני מנחשת שהיותך חסרת ביטחון ומתקשה בקבלת החלטות (כפי שאפיינת את עצמך), לבטח מקשה על ההבחנה בין האינטואיציות והתחושות האותנטיות שלך, בהן איבדת אמון בטיפול ונפגעת, לבין האפשרות שאולי משהו אצלך בגישה “שגוי”, ושזה מה שבעצם פגם בטיפול. אז, מה שאת מתארת בהחלט יכול לקרות. טיפול עשוי להיות תהליך כואב, מערער ומציף. ולפעמים, כשזה בא ביחד עם קשר טיפולי שלא מספיק התבסס, זה יכול לחסום את האפשרות להיעזר ואף להרגיש שהעלות הרגשית והמנטלית כאן עולה על התועלת.

ייתכן שלא מספיק התחברת למטפלות שהיו עד כה, שלא הייתה מספיק כימיה או שמשהו היה תקוע בדינמיקה. בסופו של דבר, מדובר בשני אנשים זרים שנפגשים. הכימיה ויצירת הקשר הם גורמים קריטיים להצלחת הטיפול. לכן, אם הרגשת שהדבר לא מתקיים, תסמכי על עצמך, שייתכן ועדיין לא מצאת את המטפלת שמתאימה ומדויקת לך. זה בטוח לא אומר שהאשמה היא בך, אלא בדינמיקה שנוצרה ביניכן.

הייתי רוצה להציע להתבונן על כל הדרך שעברת עד כה בפרספקטיבה קצת אחרת. אולי במקום הנרטיב של: ‘הייתי בהמון טיפולים, הם לא צלחו ואף הזיקו וכך איבדתי אמון בטיפול…’, ננסה לספר נרטיב של מסע. ייתכן ואת, על כל החלקים והמורכבויות שבך, טרם הצלחת למצוא את המטפלת שתהיה הכי מדויקת לצרכים ולרצונות שלך. יצאת למסע בו את מטפלת בעצמך ומחפשת את המישהי הנכונה שתלווה אותך במסע הזה והחיפוש הזה הוא לא קל בכלל. המסע קשה וסוער ומבלבל, אבל את עושה אותו למען מטרה חשובה, שהיא את והבריאות הנפשית שלך, ואת לא מוותרת. זה מקסים ולא מובן מאליו, שיש לך תשוקה כזאת לחיים ולריפוי, לזה שיהיה לך טוב. אני חושבת שלהסתכל על הדברים מעמדה כזאת (שהיא אמיתית ונכונה לא פחות מהעמדה השנייה) מאפשרת יותר מרחב התבוננות וכוללת פחות מרכיבים של פחד, ביקורת ואשמה.

בהמשך לזה, הייתי מנסה להתבונן מעמדה חומלת ולא שיפוטית על הטיפולים שהרגשת שנפגעת מהם ומנסה ללמוד מזה. כלומר, אולי שווה עוד לברר עם עצמך, באילו מקומות הרגשת שהטיפול כבר מציף מדי עד מזיק. האם הוא התחיל ככזה או שרק בשלב מסוים הוא הפך לכזה? האם כבר אחרי שהרגשת את התחושות האלו, המשכת את הטיפול, שיתפת בכך את המטפלת? באם לא שיתפת את המטפלת, כמה ההחזקה של הדבר הזה בתוכך באה לידי ביטוי בחדר, באינטראקציה בינכן? כלומר, אולי כדאי רגע לעשות עצירה ולחשוב מה המשותף לכל אותם הטיפולים שלא עבדו מבחינתך? הייתי גם מנסה למצוא מכנה משותף לתגובות שלך בכל פעם שהרגשת אכזבה מהטיפול. איך הגבת לכך? אילו רגשות עלו בך וכיצד התמודדת איתן? האם המטפלת הצליחה להבין שהתאכזבת מהטיפול, האם הצלחת להעביר לה את התחושות הללו? האם זה היה סביב נושאים מסוימים בשיח? ורק אחרי שתעני לעצמך, לפחות על חלק מן השאלות הללו, נסי למצוא טיפול חדש.

אחרי כל זה, במידה ותבחרי להתחיל טיפול עם מישהי מסוימת, הייתי מנסה לשתף שנכווית בעבר מטיפול ושאולי זה צריך להיות ‘האישיו’ או המטרה הטיפולית הראשונית: כיצד אני יכולה לשמור על עצמי בטיפול ועדיין להרגיש שנעשית כאן עבודה משמעותית? המחסומים וההגנות ששמת לעצמך, הינם חשובים ובאים לשרת מטרה מסוימת. הייתי מנסה, בשיתוף עם המטפלת, לכבד אותם ולתת להם את המקום הראוי בטיפול. רק אחרי שיתבסס קשר טוב ועמוק, הייתי מנסה לאתגר את המחסומים הללו ואולי להרפות מהם טיפה. תשמרי על עצמך, בעזרתה של המטפלת. אולי גם שווה להעלות בפניה חלק מהשאלות שנכתבו לעיל ולנסות, לאט ובזהירות, לענות עליהן ביחד.

מבחינה טכנית יותר, הייתי מנסה לברר עם עצמי אילו מאפיינים חשוב שיהיו לי אצל המטפלת. מאפיינים כגון מגדר, גישה טיפולית כגון: CBT, ACT,דינמי, אינטגרטיבי (ניתן לקרוא מעט ברשת על כל גישה ולהבין מה מדבר אליך פחות או יותר), אופי מסוים (מטפלת אקטיבית יותר או פחות) או רושם ראשוני מסוים, הינם חשובים בבחירת הדמות הטיפולית, וזה לגיטימי ובסדר שתעמדי על כך ותבררי מבין הטיפולים המוצעים לך, איזה הכי מדויק לך.

כל הכבוד שאת ממשיכה במסע הזה, והרבה בהצלחה בהמשך!

התשובה נכתבה על ידי הפסיכולוגית שירן אדם
כחלק מפרוייקט שאלות ותשובות
בשיתוף פעולה עם דף הפייסבוק של ‘פסיכולוגיה קלינית מדוברת’.
תוכלו לשלוח שאלה בטופס האנונימי שלנו, ולקבל תשובה מפורטת מפסיכולוג/ית.