התשובה נכתבה על ידי הפסיכולוגית יוליה ליבס
כחלק מפרוייקט שאלות ותשובות
בשיתוף פעולה עם דף הפייסבוק של ‘פסיכולוגיה קלינית מדוברת’.
תוכלו לשלוח שאלה בטופס האנונימי שלנו, ולקבל תשובה מפורטת מפסיכולוג/ית.
שאלה
האם פסיכולוגים לוקחים אחריות על מה שקורה למטופלים שלהם מחוץ לחדר טיפולים? וליתר דיוק, מה קורה אם עולם התוכן של המטופל רחוק שנות אור מעולם התוכן של המטפל? ולכן סט הרגשות שמתעוררים יכולים להיות זרים למטפל ואם לא זרים אז לפחות חמורים פי כמה.
תשובה
שלום אנונימי/ת,
אנסה לענות תוך התייחסות למספר מישורים.
התאמה בין מטפל למטופל
העיסוק במידת ההתאמה בין מטופל למטפל נפוץ ומאוד טבעי. כל מטופל במידה כזו או אחרת שואל את עצמו האם תהיה התאמה בינו לבין המטפל אליו פנה? האם המטפל באמת יוכל להבין אותו? והאם תהיה כימיה אנושית בסיסית?
כבכל קשר אנושי, גם בקשר הטיפולי, לעתים ההתאמה יותר טובה ולעתים פחות. הרבה פעמים כאשר אני ממליצה על פסיכולוג, אני מרבה לציין כי מדובר באיש מקצוע מעולה, אך יחד עם זאת במידה ולא תתבסס לאחר תקופה של טיפול “כימיה” – כדאי קודם כל לדבר על כך מול המטפל ובמידת הצורך לחפש מטפל נוסף.
התאמה בין עולם התוכן של המטפל לזה של המטופל, יכולה לתרום ליצירתה של “כימיה” זו, יחד עם זאת, אין הכרח בכך. מטפלים ומטופלים שונים במאפיינים רבים ודומים באחרים. בטיפול חשוב להכיר את המטופל מתוך החוויה שלו, ומהמקום שלו. גם אם עולם התוכן של המטפל והמטופל דומים מאוד, המטפל יבדוק מה התחושות והתפיסות של המטופל בעולם תוכן זה, וישתדל לא להניח הנחות חד משמעיות אך ורק על פי תחושותיו שלו.
למשל, מטופל הנמצא בזוגיות א-מונוגמית מגיע למטפל אשר גם הוא נמצא בזוגיות א-מונוגמית. הקשיים שחווה המטופל, התחושות שלו, מחשבותיו ולבטיו – יהיו במרכז. יתכן והמטפל יכיר חלק מתחושות אלו מחייו שלו, אך בסופו של דבר – חוויית המטפל שונה מזו של המטופל, וכוללת מחשבות ותחושות אחרות. בכל אופן, המטפל יהיה עסוק לא רק בעולם התוכן, אלא במה שעולה אצל המטופל הספציפי, למול עולם התוכן.
הכרת מושגים
נראה כי לעתים הכרותו של מטפל את המושגים מעולם תוכן מסוים, מסייעת למטופל להרגיש מובן יותר, ללא הצורך להסביר את המושגים בהם הוא משתמש. עם זאת, לעתים ישנה דווקא משאלה לפגוש אדם שיהווה “דף חלק”. מטפל שלא מכיר את עולם התוכן המסוים ומושגיו, שאיננו מחזיק בעמדות לכאן או לכאן בנוגע לעולם תוכן זה, ויוכל “ללמוד” את עולם התוכן דרך העיניים של המטופל. אני מאמינה שהבחירה במטפל המכיר (או שאיננו מכיר) את עולם התוכן של המטופל, תלויה בעצם בצרכים של המטופל.
בכל אופן, למטפל תהיה האחריות לעשות כמיטב יכולתו להבין את המושגים ועולם התוכן של המטופל. להכיר מושגים אלו ואת משמעותם. קודם כל כאמור, להכיר את משמעותם למטופל המסוים שמולו. בנוסף, במידת הצורך המטפל יוכל לקרוא על המושגים וללמוד עליהם בהרחבה לשם הכרתם והבנתם. למידה מעין זו, תהווה צעד משמעותי בהבנה טובה יותר של מה שקורה למטופל מחוץ לחדר.
זרות לעומת נראות
סט הרגשות המתעוררים במטופל יכולים להיות מוכרים במידה רבה או מועטה, למטפל המכיר היטיב את עולם התוכן של המטופל, וגם למטפל אשר עולם התוכן שלו נמצא רחוק שנות אור מזה של המטופל. למעשה, היית מדגישה כי לעתים לא רק עצם הנושא הוא המשמעותי אלא הרגשות שנושא זה מעורר. בטיפול חשוב להכיר, לחקור ולתת מקום לרגשות שעולים במצב הנתון. החוויה שהמטפל “רואה” את המטופל, נוצרת מתוך הבנה רגשית של המטופל יותר מאשר הבנה קוגנטיבית.
מדובר למעשה בוולידציה ובאמפטיה. תיקוף ואמפטיה מאפשרים לתת תוקף לרגשות, ולהבחין בין הרגש שלי לזה של האחר. למשל, סטודנט מספר לחברו שקיבל ציון 87 במבחן, ועקב כך הוא מרגיש כישלון ותסכול רב. חברו חושב לעצמו שבמידה והיה מקבל ציון מעין זה, היה מרגיש סיפוק רב ובטח שלא תסכול. תגובה מתקפת ואמפטית תביע הכרה ברגש שהרגיש החבר, ותיתן מקום לרגש זה “אני מתאר לעצמי שציפית לקבל ציון אחר, מתאר לעצמי כמה זה מתסכל ומבאס אותך לקבל את הציון הזה”.
לסיכום
ההתייחסות כאן הינה כללית. מתוך השאלה שנשאלה, אני מעלה אפשרות שיתכן ואת/ה עסוק/ה בשאלה זו סביב עולם תוכן מסוים בחייך שלך.
הייתי מציעה לבדוק האם ועד כמה חשוב לך, שמטפל יהיה בעל הכרות מוקדמת עם עולם תוכן זה. מעניין לחקור ולהתבוננן, מדוע זה יהיה בעל משמעות? מהן המשאלות כלפי הטיפול. יתכן וישנה משאלה להרגיש נראות, ולדעת כי יש מישהו שמבין אותך ללא שתידרש/י למילים ולהסברים רבים. זוהי משאלה טבעית ואנושית מאוד.
יתכן ועולים צרכים אחרים, כמו הצורך להרגיש ביטחון וכי הצד השני “מכיר ויודע”. הצורך לדעת שיש מישהו שיכול לקחת אחריות על החיים והמציאות לא רק בחדר הטיפולים בעת הטיפול, אלא גם מחוצה לו. גם צורך מעין זה, מובן וטבעי. הרצון להרגיש מוחזק/ת, וכי גם מה שקורה מחוץ לחדר מקבל התייחסות מתוך הבנה והכרה מלאות, כפי הניתן.
הבנה של המניעים שלנו והצרכים העומדים בבסיס ההתנהגויות והלבטים שלנו, מסייעת מאוד להתפתחות האישית, כמו גם לרווחה הרגשית והנפשית שלנו.
התשובה נכתבה על ידי הפסיכולוגית יוליה ליבס
כחלק מפרוייקט שאלות ותשובות
בשיתוף פעולה עם דף הפייסבוק של ‘פסיכולוגיה קלינית מדוברת’.
תוכלו לשלוח שאלה בטופס האנונימי שלנו, ולקבל תשובה מפורטת מפסיכולוג/ית.