חזרה לשגרה בעידן הקורונה: מה לגבי הבריאות הנפשית? / ד”ר שני וידרגורן

כל המאמרים
מאת מערכת

אנחנו חוזרים לשגרה חדשה של חיים לצד קורונה. מה זה אומר “שגרה חדשה” ומה עבר על הנפש שלנו בזמן הזה?

לשאלה זו אין תשובה אחידה, מכיוון שכל אחת ואחד מאיתנו עבר משהו קצת אחר. המורכבות של הנפש הפרטית, בתקופה המסוימת הזו, פגשה את המציאות והאילוצים שנכפו עליה מבחוץ.

ולקושי נפשי, בניגוד לקורונה, אין בדיקות מעבדה. אפשר להרגיש בערבובייה עצב, שהתקופה הסתיימה, ושמחה על מפגש מחודש, רגשות אשם על מה שהיה או לא היה, כעס על מי שלא שלט טוב מספיק במצב, קנאה על מי שכן ועוד ועוד. יכולות להיות תגובות כמספר האנשים בעולם, כי אנשים הם מורכבים וכל תגובה כזו היא לגיטימית.
לכן החזרה לשגרת קורונה, שבה עדיין יש חרדה ממחלה ותנודות שמזעזעות את השגרה, יכולה להיות מורכבת מאד. יש מי שמתרגש לחזור ויש מי שמצטער, עלולות להתעורר תחושות קשות או מוזרות אל מול הקצב המהיר שנאלצים להיחפז אליו. ישנם ילדים שלא רוצים לחזור למסגרות חינוכיות או מבוגרים שמצטערים לשוב לעבודה.
זה בסדר. זה אפילו טבעי.

מה קורה במצבי סיכון?
כשמתעוררת חרדה, הנפש והגוף שלנו יודעים להתגייס, ממש פיזית. לפמפם הורמונים כמו אדרנלין, לגייס הגנות פסיכולוגיות שיודעות “לשים בצד” את מה שלא רלוונטי, ולתפקד כמו שצריך. אבל למצב של דריכות מתמשכת, כמו שחווינו מאז תחילת המשבר, עלול להיות מחיר. חשוב לשים לב למה שעובר עלינו, כי לפעמים דווקא כשהדי המלחמה שוקטים, אנו מרגישים את מה שבזמן אמת לא הרשינו לעצמנו להרגיש. אז קחו רגע לעכל ולחשוב מה עברתם, ואיך זה השפיע עליכם.

מה כדאי לעשות?
חזרה לשגרה עשויה להצריך עבודה נפשית בדיוק כמו יציאה מהשגרה. כדי לחזור לשגרה מוצלחת צריך לעבד, לעכל, להתבונן במה שעבר עלינו (ושוב נזכיר, זו שגרה חדשה עכשיו, שיש בה עדיין הרבה אי ודאות, שקשה לנפש להתמודד איתה).

* קודם כל להבין ולקבל את זה שהנפש צריכה איזון- זה טבעי להרגיש עכשיו כל מיני רגשות, ואפשר אפילו לצפות למצבי רוח שונים בתקופה הקרובה הזו. לקחת רגע להכיר ברגשות שמתעוררים, לתת להם שם ולהבין מאיפה הם באים. ההסתגלות לשגרה החדשה יכולה לקחת זמן, לעייף ולגרום לבלבול. היו סלחניים כלפי עצמכם וזכרו כי מדובר בתהליך, ולא במהפך שקורה בתוך יום.

* לבקש עזרה במידת הצורך- כולנו עברנו משהו גדול. יש ערך עצום בלהגיד – קשה לי, אני צריכה עזרה, אני צריך שמישהו יקשיב לי ויתמוך בי. מערכות ציבוריות של בריאות הנפש חוזרות (סוף סוף) לעבוד. ישנם קווי תמיכה שונים, ברשת או בטלפון. אם היה לכם בעבר קשר עם אשת מקצוע מתחום בריאות הנפש – זה ממש בסדר ליצור איתה שוב קשר, אפילו רק לפגישת תחזוקה או לסיוע נקודתי. עצם הדיבור על הקושי, הגיוס של אדם נוסף שיהיה איתך בחשיבה ובתשומת לב – הוא משמעותי. אל תוותרו על זה, ואל תדחו את זה. עדיף להיעזר עכשיו מאשר להגדיל את המצוקה. בדיוק כמו שאם דחיתם בדיקה רפואית פיזית אתם חוזרים עכשיו וקובעים תור.

* משמעותי ומועיל לא פחות – להגיש עזרה- מחקרים מראים שההתגייסות לתת כתף תומכת למישהו אחר, היכולת להיות משמעותי עבור מישהו – תורמת לבריאות הנפשית גם *של התומך*. יצאנו מהסגר? יש לכם קצת יותר זמן או כח? תרימו טלפון לחברים שעברו תקופה לבד או בסיר לחץ של ההורות האינטינסיבית, לסבתות או דודים מבוגרים, ותשאלו מה עבר עליהם. אולי שהייה במחיצתם (עם המיגון המתאים ותחת ההנחיות כמובן), היא מה שהנפש שלהם צריכה. תהיו שם בשבילם.

אז שימו לב אל הנפש שלכם. היא עוברת עכשיו משהו גדול ומטלטל. תנו לה מה שהיא צריכה.

הכותבת הינה פסיכולוגית קלינית https://www.shaniw.com
https://www.facebook.com/shani.wa

המאמר המקורי עלה בדף הפייסבוק של החטיבה הקלינית: https://www.facebook.com/clinicalpsyIsrael/

Photo by Bethany Legg on Unsplash