חרדה חברתית? / סיון חורש תמיר

חרדה ודיכאון כל המאמרים פרוייקט שאלות ותשובות
מאת tamarfriedlander1

התשובה נכתבה על ידי הפסיכולוגית סיון חורש תמיר
כחלק מפרוייקט שאלות ותשובות
בשיתוף פעולה עם דף הפייסבוק של ‘פסיכולוגיה קלינית מדוברת’.
תוכלו לשלוח שאלה בטופס האנונימי שלנו, ולקבל תשובה מפורטת מפסיכולוג/ית.


שאלה

איך אני יכול לשפר את התקשורת שלי עם בני גילי, יותר קליל וזורם?

תשובה

שואל יקר,

זו שאלה שקצת קשה לענות עליה בלי לדעת יותר פרטים, לקושי שלך יכולות להיות סיבות רבות, ובהתאם לכך הדרכים לשיפור המצב.

בכל זאת אנסה…

השאלה הראשונה בהקשר זה היא האם המצב הזה חוזר על עצמו בסיטואציות שונות, עם אנשים שונים. שהרי, אם הקושי ממוקד בקבוצה מסוימת, ייתכן שהקושי קשור להתאמה שלה אליך. אך אם הקושי שב ומופיע לאורך זמן, סביר שמקורו באופן שבו אתה יוצר קשר. אחת הסיבות לכך עשויה להיות חרדה חברתית.

חרדה חברתית היא חרדה קיצונית מפני מבוכה, השפלה או ביקורת בסיטואציות חברתיות. כולנו חווים לעתים חשש בסיטואציות חברתיות. החשש הופך לחרדה כאשר הפחד הוא חריף, משתק, או מלווה בסימפטומים כגון דופק מואץ, הזעה, התכווצות בגרון, או תחושה שהמלים אינן יוצאות מפיך.

התגובה הטבעית של רובנו לחרדה היא להימנע, כלומר להימצא כמה שפחות בסיטואציה המפחידה. פתרון יפהפה שחוסך מאיתנו את ההתמודדות עם הפחד. אולם בטווח הארוך, הימנעות מסיטואציה מגבירה את החרדה מפניה. אם אתה נמנע שוב ושוב מדיבור בפני הכיתה שלך, לנצח תיצרב הסיטואציה במוחך כמעוררת אימה, משום שלא היתה לך הזדמנות לחוות חויות נעימות של השתתפות בכיתה. בנוסף, לרוב מתלווה לחרדה ולהימנעות חברתן הטובה, הלא היא הבושה. ייתכן שמישהו ישים לב לשתיקה שלך ויתחיל לשאול שאלות, ואז תיאלץ בנוסף להסתבך בהסתרות וכיסויים. 

אבל גם אם אתה חושש משיחה עם בני גילך אך אינך נמנע ממנה, קשה לדמיין תקשורת זורמת כאשר חלק ניכר ממך עסוק כל הזמן בניסיון להתגבר על החרדה. קצת כמו לנסות לנגן בגיטרה תוך כדי היאבקות עם שד בלתי נראה. המנגינה שתצא לך, כנראה לא תהיה כה קלילה וזורמת.

אז מה עושים?

אם אתה אכן סובל מחרדה חברתית, ככל הנראה אינך לבד בסיפור. הערכות זהירות מדברות על כ 7% מהאוכלוסייה, בפועל כנראה יותר. דוגמאות למצבים מעוררי חרדה נפוצים: דיבור בקבוצה, שיחה עם דמויות סמכות, דייטים, שימוש בשירותים ציבוריים והופעה בפני קהל. זהו קושי שעלול לשבש את כל תחומי החיים: זוגיות, הורות, חברה ועבודה, והוא עשוי לנבוע מגורמים שונים: תורשתיים, קשורים בחוויות עבר, או גם וגם וגם.

החדשות הטובות הן שיש כיום כמה וכמה סוגי טיפול טובים לשיפור המצב. חלקם ייעשו בקבוצה, בה תפגוש אנשים נוספים הסובלים מקושי דומה, ותינתן לך הזדמנות לתרגל את יכולות התקשורת שלך בסביבה בטוחה ומוגנת. טיפולים אחרים נעשים באופן פרטני. 

כך או כך שואל יקר, החיים קצרים מכדי לבזבז אותם על קפה גרוע או על סבל מיותר. אם הבעיה חוזרת ומציקה לך, ממליצה לך לפנות לפגישת ייעוץ אצל פסיכולוג/ית, לבירור מעמיק יותר של הענין.


התשובה נכתבה על ידי הפסיכולוגית סיון חורש תמיר
כחלק מפרוייקט שאלות ותשובות
בשיתוף פעולה עם דף הפייסבוק של ‘פסיכולוגיה קלינית מדוברת’.
תוכלו לשלוח שאלה בטופס האנונימי שלנו, ולקבל תשובה מפורטת מפסיכולוג/ית.