למה לשלוח ילדים, במיוחד ממש קטנים, לפסיכולוג? הם הרי לא יושבים ומדברים כמו מבוגרים, ואולי עדיף “טיפול רגשי” שמשתמש בכלים לא מילוליים?
איך נראה טיפול פסיכולוגי לילדים?
טיפול פסיכולוגי לילדים הוא למעשה טיפול רגשי שמבוצע על ידי פסיכולוג. ואכן לילדים, במיוחד לצעירים שבהם, אין עדיין את כל המילים כדי לספר על עולמם הפנימי. לכן, פסיכולוגים שעובדים עם ילדים מטפלים באמצעות משחק. בקליניקות שלהם לא תמצאו רק שתי כורסאות, שולחן וטישו, אלא גם משחקים מכל הסוגים, חומרי יצירה ולפעמים אפילו ארגז חול. הפסיכולוג פעמים רבות ישב עם הילד על הרצפה, ישחק וייצור יחד איתו. לפעמים הם ירוצו בחדר או ישחקו בכדור. כל אלה נועדו כדי לתת לילדים אמצעים עוקפי-מלל לספר על עצמם.
מה הקשר בין משחק לטיפול?
הפסיכואנלטיקאי דונלד וויניקוט כתב בספרו “משחק ומציאוּת”: “המשחק הוא-הוא היסוד האוניברסלי והוא השייך לתחום הבריאות. משחק מסייע לגדילה, ולפיכך לבריאות. משחק מוליך אל יחסי קבוצה. משחק יכול להיות צורה של תקשורת בפסיכותרפיה…”. יותר מכך, המשחק מסייע למציאת העצמי האמיתי: “במשחק, ובמשחק בלבד, הילד או המבוגר מסוגלים להיות יצירתיים ולהשתמש באישיות כולה, ורק בהיותו יצירתי מגלה היחיד את העצמי”. לדעתו, ילד משחק הוא ילד בריא, והדבר תקף גם עבור מבוגרים, אם כי אצלם לעתים דרך המשחק מעט שונה – מדובר ביצירתיות, ביכולת לפנטז, “לשחק” עם המציאות – בטיפול ובכלל. לפי וויניקוט, המשחק הוא מקום לעבד חוויות, הוא מרחב בטוח לחקור, ותפקידו לעזור להתפתחות הגבולות בין מציאות לדמיון. אחת מסגולותיו של המשחק היא שהוא מאפשר לילד להציג את רגשותיו בצורה שאינה מאיימת, מכיוון שכך הן מייצגות מישהו אחר ולא אותו. במשחק רגיל, הילד יכול להשתמש בבובה כדי להציג, למשל, כעס, כך שלמעשה היא זו שכועסת ולא הוא – וכך הרגש מאיים פחות.
אז אני משלם לפסיכולוג והוא יושב ומשחק? גם אני יכול לשחק עם הילד שלי!
המשחק המשותף עם ההורים חשוב מאוד, אבל אם מקבילים זאת לטיפול במבוגרים, הדבר דומה לשיחה עם חבר למול שיחה עם פסיכולוג. הכשרתו של הפסיכולוג מאפשרת לו להתבונן בילד בזמן שהוא משחק באופן עמוק ביותר: במה הילד בוחר לשחק? באיזה אופן הוא משחק? מהם הרגשות העולים בילד ובמטפל בזמן המשחק? הפסיכולוג מחבר את מה שעולה בחדר לידע שלו על הרקע של הילד, ובהדרגה הופך את מה שעולה במשחק למלל שאפשר לשקף לילד בהתאם לגילו, ממש כמו בטיפול של מבוגרים.
בנוסף, לטיפול במשחק תתלווה כמעט תמיד הדרכת הורים, מכיוון שההורים הם סוכני השינוי הטובים ביותר לילד וללא שיתוף פעולה מלא שלהם, יהיה קשה להצליח בטיפול. בפגישות עם ההורים, הפסיכולוג יביא את הידע המקצועי שלו ואת מה שהוא חווה עם הילד בחדר (שלעתים יהיה שונה באופי או בעצמה ממה שחווים עמו הוריו או אחרים בחייו). ההורים שמכירים את הילד היטב ובמגוון סיטואציות יביאו את נקודת מבטם ויחד הם יחשבו על הילד ועל דרכים לעזור לו. במידת הצורך, הפסיכולוג יכול גם לשלב עבודה מערכתית מול בית הספר או גורמים נוספים בחיי הילד.
הכותבת: נופר גבע, מתמחה בפסיכולוגיה קלינית
נופר גבע – פסיכולוגית
המאמר פורסם ב’פסיכולוגיה קלינית מדוברת’ https://www.facebook.com/clinicalpsyIsrael/