התשובה נכתבה על ידי הפסיכולוגית יוליה ליבס
כחלק מפרוייקט שאלות ותשובות
בשיתוף פעולה עם דף הפייסבוק של ‘פסיכולוגיה קלינית מדוברת’.
תוכלו לשלוח שאלה בטופס האנונימי שלנו, ולקבל תשובה מפורטת מפסיכולוג/ית.
שאלה
מה פסיכולוגים חושבים על מטופלים תלותיים? האם הם שונאים אותם או שנהנים מתשומת הלב?
תשובה
שלום אנונימי/ת,
אתחיל מכך שאתייחס לתחושותיהם של פסיכולוגים בטיפול באופן כללי, ואמשיך דרך התייחסות ממוקדת להבעות תלות.
“העברה והעברה נגדית”
פסיכולוג מרגיש תחושות רבות במהלך פגישותיו עם מטופלים. תחושות אלו כוללות רגשות, חוויות, מחשבות ואסוציאציות, והן למעשה מהוות כלי משמעותי בטיפול. לתחושות שהמטפל מעורר במטופל ניתן להתייחס כ-“העברה”, ואילו לתחושות אשר מטופל מסוים מעורר במטפל ניתן להתייחס כ-“העברה נגדית”. פרויד התייחס להעברה (transference) כחלק מכל קשר טיפולי, במסגרתו המטופל רואה את המטפל ומתייחס אליו, באופן לא מודע, כנושא מאפיינים של דמות משמעותית מעברו (למשל אחד ההורים).
לפי פרויד, במסגרת תהליך זה, המטופל גם ירגיש כלפי המטפל מגוון רגשות המהווים בעצם שחזור של רגשותיו כלפי אותה הדמות. בהמשך לכך, תחושותיו של המטפל הינן העברה נגדית (counter transference) – המטפל לפי פרויד מרגיש כלפי המטופל תחושות דומות לאלו שדמויות משמעותיות מעברו של המטופל הרגישו כלפיו.
הוגים רבים כתבו וכותבים על ההעברה והעברה הנגדית, אך רובם ככולם נוהגים כיום להתייחס אליהן כמרכיבים משמעותיים ומרכזיים בטיפול פסיכולוגי, בפרט בזה הדינמי.
“תלות”
בהתייחס למה שכתבתי עד כה, מטופל אשר תלותי כלפי המטפל שלו, כפי הנראה מלמד בכך את המטפל על תחושות תלות שהוא חווה בעבר, ביחס לדמויות משמעותיות בחייו, וכן על תחושות תלות שיתכן והוא חווה גם כיום בקשרים שונים בחייו.
למה הכוונה?
בעצם ברגע שאני כמטפלת מזהה מה המחשבות והרגשות המתעוררות בי בתגובה לתלות שמביע מטופל מסוים, בין אם באופן כללי או בתגובה למשהו מסוים שאומר או עושה המטופל – אני יכולה לבדוק מה הן התחושות שהתעוררו בי בתגובה לתלות המטופל, ולשאול מה הן מספרות לי.
יתכן ואלו תחושות שאנשים משמעותיים אחרים בחיי אותו המטופל מרגישים כלפיו, כאשר הוא מביע תלות. יתכן ואלו תחושות שהמטופל עצמו מרגיש כלפי עצמו או כלפי אנשים משמעותיים בחייו. התחושות שעולות בי כמטפלת מול המטופל יכולות לסייע לי להבין אותו ואת הלך הרוח שלו, לעתים אף יותר מהמילים הנאמרות בפגישה.
על מנת שהתחושות העולות במטפל בתגובה לתלות המטופל, יהוו כלי טיפולי משמעותי, על המטפל להיות ערני לתחושות אלו ולחקור אותן אט אט יחד עם המטופל. חקירה זו של תחושות, תאפשר למטפל להכיר ולהבין טוב יותר את המטופל שלו – את תחושותיו, משאלותיו וצרכיו.
ומה תפקידי?
המטופל המביע תלות כלפיי כמטפלת, בעצם מספר ומסמן לי בכך משהו משמעותי על עצמו, על תחושותיו בעולם הזה ועל תפיסתו את עצמו ואת הסובבים אותו. על כן, כמטפלת אשתדל קודם כל לגלות סקרנות כלפי התלות. אני ארצה להבין מה היא מביעה? איזה צורך ואילו משאלות? כלפי מי עוד המטופל חווה בעבר או חווה כיום תלות? כיצד הוא עצמו מתייחס לתלות – האם היא מיטיבה עמו? האם מעוררת מצוקה? יתכן ואגלה שמה שאני חווה כתלות, המטופל דווקא חווה כדרך יצירת קשר מוכרת ולא כהבעת תלות. במקביל לכך, אני אבדוק באופן כנה ככל הניתן ביני לבין עצמי מה התלות של המטופל מעוררת בי. למשל, האם היא מעוררת בי חשש? האם אני מוחמאת? אולי בתוכי אני חווה כעס כלשהו כלפי התלות? האם התלות מגייסת אותי או שלעתים מרחיקה? אני אנסה להבין האם אני מגיבה אחרת כלפי ביטויי תלות של מטופלים שונים, או שמא אני מגיבה באופן דומה. יהיה עלי להיות ערנית ולבדוק – האם התלות מעוררת בי את מה שהיא מעוררת בקרב אנשים אחרים בחייו של המטופל, או שמה יתכן והתלות מעוררת בי משהו הקשור באישיות שלי.
בכל אופן, אני אגייס לטובת המטופל והטיפול את התחושות שהתלות מעוררת בי, ובאמצעות התחושות שלי אנסה להבין האם המטופל מכיר תחושות אלו מאנשים נוספים בחייו ומעצמו.
לסיכום,
מטופל המביע תלות יכול לעורר במטפל תחושה של רצון להתרחק, ואילו מטופל אחר המביע תלות יכול לעורר באותו המטפל הוקרה על תשומת הלב. יתכן ותלות תעורר תחושות שונות במטפל במהלך שלבי הטיפול השונים עם אותו המטופל. יתכן גם כי הבעות תלות יעוררו תחושות שונות אצל מטפלים שונים. בהתבוננות על תלות כהעברה, ועל הרגש שמתעורר אצל המטפל מול התלות – כהעברה נגדית, ינסה המטפל גם לזהות מה התלות מעוררת בו, וגם לגייס את מה שמתעורר בו להבנה טובה יותר של המטופל, ולסייע למטופל להכיר עוד רבדים בעצמו ובקשריו.
התשובה נכתבה על ידי הפסיכולוגית יוליה ליבס
כחלק מפרוייקט שאלות ותשובות
בשיתוף פעולה עם דף הפייסבוק של ‘פסיכולוגיה קלינית מדוברת’.
תוכלו לשלוח שאלה בטופס האנונימי שלנו, ולקבל תשובה מפורטת מפסיכולוג/ית.