שינויים בעור ובשיער אצל נשים בתקופת הפרה-מנופאוזה

בסביבות גיל נשים 40 נשים מתחילות לחוות תסמינים מקדימים לגיל המעבר:

גלי חום, קושי להירדם, יובש נרתיקי ועוד, מציינים תקופת מעבר חדשה בחייך, מעט לפני סיום תקופת הפריון, המכונה פרה-מנופאוזה או "קדם מנופאוזה". זהו תהליך טבעי בו הגוף חווה שינויים הורמונליים הדרגתיים המשפיעים בין השאר על עור פניך והשיער.

במאמר זה נסקור את השינויים ומה ניתן לעשות כדי להקל על המצב

השינוי בעור הפנים והשיער הן תולדה של ירידה הדרגתית ברמות ההורמונים בגוף ולמרות שאלו נראים לעין, הם לא זוכים להד תקשורתי גדול כמו התסמינים הגופניים האחרים שלעיתים יכולים לשבש את שגרת החיים.

ירידה הורמונלית בעיקר ברמת האסטרוגן, יכול לגרום לשינויים בעור הפנים היכולים לגרום להופעת עור יבש יותר, קמטוטי יותר שלעיתים מלווה באקנה.

הסימפטומים המוכרים בעור:

  1. יובש בעור– אסטרוגן עוזר לשמור על לחות העור (עוזר לאגור נוזלים בתוכו). כאשר הוא בירידה מתמדת, העור מתקשה לשמור על מראה רענן. תלונה מוכרת היא עור יבש ולעיתים מגורה.
  2. עור רפוי יותר ופחות מוצק– קולוגן הוא חלבון שעוזר לרקמות הגוף להישאר קרובות יחדיו. כאשר ישנה ירידה ברמות ההורמונים, ישנה ירידה ברמות הקולוגן בעור. אנו מקבלים עור רפוי ופחות מתוח, בתחילה באזורי המצח, האף וסביב הפה, פחות אלסטי עם יותר קמטים.
  3. כתמי פיגמנטציה– בתקופה זו אנו מתחילים להבחין בעור פנים פחות חלק. ירידה ברמות האסטרוגן מקשה על עור להתחדש במהירות. פצעים מחלימים פחות מהר, העור נהפך דק יותר, כתמי שמש או גיל ברורים יותר, והמראה הכללי פחות רענן.
  4. אקנה– למרות שמוכר מגיל ההתבגרות, תקופה זו יכולה להוביל גם להתפרצויות אקנה בעור הפנים. ירידה באסטרוגן יכולה לגרום לעלייה ברמת הטסטוסטרון המוביל להופעת הפצעים.
שינויים בעור ובשיער בגיל המעבר

איזה סוגים של קונדומים קיימים כיום?

ניתן לחלק את הקונדומים שנמצאים בשימוש כיום לשני סוגים עיקריים, קונדומים לנשים וקונדומים לגברים. רובנו מכירים את הקונדום בגרסה הגברית שלו, זו אשר מולבשת באופן חיצוני על איבר המין הזכרי. קונדומים לנשים הן המצאה חדשה יותר ואינה נמצאת בשימוש נרחב כמו הקונדום הגברי. מדובר בקונדום שהומצא בשנות ב-90 על ידי רופא דני ולמעשה מוחדר לנרתיק לפני קיום יחסי מין.

בנוסף קיימים קונדומים מיוחדים אשר תוכננו לענות על מטרות שונות מעבר למניעה של מחלות מין והריונות לא רצויים. כך למשל קיימים קונדומים אשר נועדו לאסוף דגימות זרע לצורך עריכת בדיקות שונות או קונדומים אשר נועדו לספק הגנה מפני אונס.

באשר לחומר ממנו עשויים הקונדומים, כאמור, מרבית הקונדומים עשויים לטקס אך קיימות גרסאות מותאמות לאנשים אלרגיים ללטקס, אנשים טבעונים ועוד.. כמו כן, קונדומים באים במגוון צבעים, טקסטורות וגדלים כך שכל אחד יכול למצוא סוג שמתאים לו ולהעדפותיו האישיות.

גם שיער הראש והפנים סובל מתקופה זו. שיער דליל, אזורי התקרחות, דלילות בנפח הגבות והריסים, ומראה שיער כללי פחות רענן.

הסימפטומים המוכרים:

  1. שיער דליל יותר– שיער הראש והפנים מתחיל לנשור וקו השיער מתחיל לנסוג.
    אסטרוגן מעודד צמיחת שיער. כאשר רמות ההורמונים מתחילות לרדת, אנו רואים יותר נשירה, ובאופן כללי שיער יבש יותר וחסר ברק.
    יש נשים שוות בתקופה זו התקרחות אנדרוגנית Androgenetic Alopecia- בנוסף נשירת שיער נראה אזורי התקרחות.
  2. צמיחת שיער באזורים חדשים בפנים– גם כאן, בשל שינויים הורמונליים, שערות מתחילות להופיע באזור הסנטר והשפה העליונה.

 

איך ניתן לטפל בשינויים אלה?

בכל טיפול אותו תבחרי, אנו מייעצים תמיד לקבלו מרופא/ת עור/נשים או משפחה, בנוסף לקוסמטיקאית מנוסה.

עור הפנים:

  • שגרת ניקיון- הקפידי לנקות את עור הפנים בכל יום כדי להסיר לכלוך ואיפור. חשוב להתאים את סבון הפנים לסוג העור שלך כדי לא לגרום ליובש או גירוי.
  • לחות- הקפידי על מריחה יומית של לחות ו/או סרום מתאים. בתקופה זו עור הפנים נוטה להיות יבש יותר, וכדי לעזור להחזיר לו מעט מגמישותו, הקפידי למרוח לחות המתאימה לעור פניך.
  • הגני על עצמך מהשמש- השתמשי בקרם הגנה בכל פעם שאת יוצאת מהבית. שמש יכולה לגרום להופעת כתמים, קמטים ולסרטן העור. השתמשי בקרם הגנה לאורך כל השנה.
  • תזונה מסודרת ובריאה- ניתן לעזור לעור הפנים והשיער עם התאמת התזונה לחסרים שגוף. התייעצי על כך עם רופא/ת המשפחה או תזונאית ובדקי אם חסרים לך ויטמינים או מינרלים בגוף, והיוועצי על הוספת מזון המותאם לגופך.
  • שימוש בשמפו לעור הקרקפת- לעיתים עור הקרקפת יבש או שמן מידי. ישנם מוצרי שיער רפואיים שיכולים לעזור לעור מגורה או יבש מידי.
  • טיפולים קוסמטיים- ניתן להיעזר ברפואה של היום לשיפור מראה העור- פילינג, טיפולי פנים, טיפולי לייזר, הזרקות וניתוחים יכולים לעזור לנשים החפצות למראה צעיר יותר.

 

תקופת הפרה-מנופאוזה מביאה עימה שינויים טבעיים לגוף האישה הרבה בשל ירידה ברמות ההורמונים בגוף. לא ניתן למנועם אך ניתן להיעזר בשיטות שונות רק על-ידי אנשי מקצוע, כדי להתמודד עמן בצורה הטובה ביותר.

שגרת טיפול לעור הפנים והשיער בגיל צעיר יותר, ובטח בתקופה זו, יכולה לתרום רבות למראה בריא.

הבהרה

הגלישה באתר, השימוש במידע המופיע בו או ההסתמכות בחומר המופיע בו יהיה על אחריותו הבלעדית והאישית של הגולש/ת.

המידע שמופיע באתר זה אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי, בדיקה רפואית או חוות דעת רפואית על-ידי רופא/ה –ולכן חובה לפנות לייעוץ רפואי מקצועי מוסמך לפני כל החלטה או בדיקה רפואית אותה נדרשים לעשות

כל הזכויות שמורות לאתר https://clinicalpsychology.org.il ©

תפריט נגישות