בעיות לב מופיעות לא רק בגברים, אך הן מתפתחות לרוב בגיל מאוחר יותר. הגיל הממוצע להתקף לב באישה בישראל הוא 72, לעומת 65 אצל גברים
כאשר מדברים על נשים ובעיות לב אנו נתקלים ב-2 בעיות: הראשונה היא המודעות, בעיות לב מיוחסות יותר לגברים מכיוון שהם נוטים לפתח אותן מוקדם יותר, אך למעשה גם נשים סובלות מכך, והשניה היא התסמינים. בניגוד לגברים שלהם הנטיה להתקף פתאומי, אצל הנשים בגיל המעבר שעלולות ללקות בכך בדיוק כמו הגברים, התסמינים יכולים להתחיל מספר שבועות לפני ולהיות לא "טיפוסיים" כמו שאנו מכירים.
מהו גיל המעבר ואיך הוא קשור לבעיות לב
גיל המעבר הוא תקופה בה נפסק המחזור החודשי, ואליה מקדימה תקופה ארוכה יותר הקרויה "פרה מנופאוזה" בה ישנם שינויים הדרגתיים בגוף האישה, הרבה כתוצאה מירידה בייצור ההורמונים פרוגסטרון ואסטרוגן.
השינויים ההדרגתיים יכולים להיות, עליה במשקל הגוף, יובש נרתיקי, גלי חום, הזעות לילה, ועליה בסיכון לפתח בעיות לב.
גורמי סיכון נוספים לבעיות לב:
- מלבד אסטרוגן – שמערכים כי ההורמון המופרש בתקופת הפריון ומתחיל להיות בירידה אצל כל אישה לקראת סוף שנות ה-30 לחייה בעל השפעה מגנה על הלב , עוזר בוויסות רמות הכולסטרול הטוב והרע, ושומר על גישות כלי הדם ולחץ הדם (אחת הסיבות לכך שאחוז הנשים בגיל הפריון הסובלות ממחלות לב נמוך משמעותית מזה של הגברים, אך משתווה להם לקראת גיל הבלות, ועובר אותם לקראת גיל 70). עם הירידה הגנה זו יורדת באופן קבוע וגורמת לכלי הדם להיות פגעים יותר ועימם ללחץ הדם לעלות ולחשוף את האישה לעליה בכולסטרול ולסיכון בריאותי.
- היסטוריה משפחתית– נשים שלהן בת משפחה עם בעיות לב או שעברו שבץ נמצאות באחוז גבוה יותר לסבול מבעיות לב, עם סיכון גבוה יותר בתקופת המנופאוזה.
אם בת משפחה שלך סובלת מכך, עליך להיוועץ בהקדם עם רופא/ת משפחה כדי להיבדק ולשקול טיפול מוקדם במידת הצורך. - מצב בריאותי נתון– נשים הסובלות מכולסטרול גבוה, השמנה (תקופת חיים זו גורמת להרבה נשים לעלות במשקל בעיקר באזור הבטן, מחלות רקע לא מטופלות (כמו, סוכרת) נמצאות בקבוצת סיכון ללקות במחלות לב.
בגיל המעבר כאשר השחלות מפסיקות לייצר אסטרוגן, התפזרות השומן מתחילה להשתנות ומצטברת סביב אזור הבטן ומסביב לאיברים הפנימיים באזור. אותו שומן יוצר סביבה דלקתית אשר היא קרקע לבעיות בכלי הדם ולעידוד מחלות כרוניות אחרות. - אורח חיים– מי שמעשנת, אינה מקפידה על פעילות גופנית סדירה, לא במשקל תקין ונמצאת בלחץ תמידי ועוד, מעלה את הסיכון לסבול ממחלות כלי דם ולב.
- וויסות רגשי– בעוד לחץ ודיכאון אינו מתנת גיל המעבר בלבד, תקופה זו יכולה להיות עוד יותר עמוסה ונוטה ללחץ ודכדוך. מצבים אלו ידועים כמקשים על שמירה על אורח חיים בריא עם שעות שינה מסודרות, ולכן היא "תורמת" לסיכון הכללי.
מהם התסמינים האפשריים להתקף לב:
אצל נשים התסמינים דומים ושונים מאלו של הגברים:
- כאבים בחזה– הרגשת אי נוחות, לחץ או כיווץ הם חלק מהתיאורים למשהו חריג באזור הפלג גוף העליון. עם זאת, יש נשים שכלל לא מרגישות לחצים.
- עייפות חריגה– עייפות שונה ומוגזמת אם או ללא פעילויות שגרתיות בשבועות שקודמים לאירוע.
- חולשה– עייפות שמתאפיינת בסחרחורת עד כדי הרגשת עילפון.
- קוצר נשימה– כאשר קשה לנשום ללא מאמץ מיוחד שקדם לכך.
- זיעה– הזעה מוגברת עד כדי הרגשת קור לאחר מכן.
- בעיות שינה– חלק מהבעיות שינה יכולות להיות: עייפות למרות שנת לילה מלאה, קושי להירדם או התעוררות במהלך הלילה.
- בעיות עיכול– בחילות, הקאות או כאבי בטן הקשורים למערכת העיכול.
אפשרויות טיפול
כל אישה צריכה להקפיד ולבצע בדיקות שגרתיות אצל רופא/ת המשפחה/נשים שלה באופן שגרתי.
נדגיש כי התסמינים להתקף לב יכולים להשתנות מאישה לאישה, אך אם את מרגישה בתקופה האחרונה:
- סחרחורת שיכולה להיות מלווה בקוצר נשימה
- כאב המקרין מהיד לאזור הצוואר, הלסת הבטן ו/או הגב
- לחץ או כאב באזור החזה או פלג הגוף העליון, שאינו מרפה
- דפיקות לב שנמשכות יותר מ-10 דקות או שנמשכות פחות אך מלוות בהרגשה כללית רעה
עליך להיבדק במהרה.
טיפול הורמונלי חלופי:
חלק מהטיפול בשנים האחרונות בתופעות גיל המעבר הוא בעזרת טיפול הורמונלי חלופי, כדרך להקלה וטיפול במקרים של דכאון, אוסטופורוזיס וסיכון לבעיות לב.
עם זאת ישנם מחקרים שמראים כי לחלק מהנשים טיפול באסטרוגן עלול לעלות את הסיכון לפתח שבץ או תסחיפים.
לפני כל התחלת טיפול עליך להיוועץ עם איש מקצוע כדי לשמור על בריאותך ולקבל את הטיפול המתאים ביותר למצבך הבריאותי.
איך תוכלי להגן על ליבך?
לא משנה מהו גילך, ניהול אורח חיים בריא הכולל תזונה מאוזנת, התעמלות נכונה, משקל תקין והימנעות מעישון היא הדרך הנכונה ביותר עד הגיעך לגיל המעבר.
בגיל המעבר חשיבות זו עולה שבעתיים, שכן עליה להיות מותאמת למצבך הבריאותי. תזונאי/ת יכולים להתאים לך תפריט מופחת מלח ומזון מעובד, ולהמליץ על אכילה נכונה עבורך.
לסיכום,
מחלות לב לא פוסחות על אף מגדר, אך משום מה אינן מהדהדות כמו אצל הגברים. נשים צריכות להיות מודעות לשינויים שבגופן ולשמור על אורח חיים בריא, הקפדה על בדיקות תקופתיות, שמירה על משקל תקין וניהול מתח נפשי כדרך אחראית לשמירה על הלב.
הגלישה באתר, השימוש במידע המופיע בו או ההסתמכות בחומר המופיע בו יהיה על אחריותו הבלעדית והאישית של הגולש/ת.
המידע שמופיע באתר זה אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי, בדיקה רפואית או חוות דעת רפואית על-ידי רופא/ה –ולכן חובה לפנות לייעוץ רפואי מקצועי מוסמך לפני כל החלטה או בדיקה רפואית אותה נדרשים לעשות
כל הזכויות שמורות לאתר https://clinicalpsychology.org.il ©